AFA Göteborg: Mindre fascistiska utspel på 1 maj i Västra Götaland

Årets 1 maj i Västra Götaland, arbetarrörelsens högtidsdag genomfördes i princip utan fascistiska yttranden. I den här artikeln går vi igenom de incidenter som skedde i vårat upptagningsområde, Västra Götaland.

Göteborg

I Göteborg genomfördes flera 1 maj-demonstrationer med nära 5000 deltagare, i både partipolitiska och utomparlamentariska demonstrationer. Göteborg har alltid haft en stark kultur kring 1 maj, med många deltagare.

Förra året försökte alternativmedia, genom “journalisterna” Pär Björklund (19680603-5256) och Mattias Dahlgren (20020615-5111) störa SAC:s demonstration då den passerade Järntorget. Duon konfronterades effektivt av demonstrationsdeltagarna, bland annat förstördes Pärs kamera och Mattias hördes ropa “Polis, Polis, hallå hjälp”. Ett klipp av händelsen har blivit en odödlig klassiker bland aktiva antifascister i Göteborg. Mattias valde efter händelsen att uttrycka sig som en rabiat ung fotbollskille på Internet. Han skulle minsann dyka upp på nästa års 1 maj och “göra upp med vänstern”. Varken Mattias eller Pär syntes dock till i år, och vi kan bara spekulera om varför de valde att stanna hemma. Läs mer om Pär och Mattias här.

Årets 1 maj förlöpte utan några problem med närgångna eller våldsamma fotografer. Istället dök en annan, mer passiv duo upp. Dessa höll sig på avstånd från demonstrationerna, utan att våga närma sig. På en tvärgata Haga stod “journalisten” Urban Månsson och filmade SAC som passerade. Urban har tidigare fotograferat åt Avmaskerat i samband med Radikal Bokmässa 2022.
Precis som då höll han en mycket låg profil och stod hela tiden i närheten av polis, för att känna sig trygg. Han hade både dialogpolis och ridande polis intill sig när han filmade tåget. Vi kommer att belysa Urbans tidigare karriär och historia i en kommande artikel på vår hemsida. Urban har en historia av att misshandla sina egna barn, något vi kommer berätta mer i vår kommande artikel.

Urban Månsson fotograferade åt Avmaskerat på årets 1 maj i Göteborg

Urban Månsson
19680519-2710

Storgatan 24 B
263 37 Höganäs

Urban rör sig i Göteborg en del och står även skriven på en postbox, vi är intresserade av mer uppgifter som rör Urban.

En annan fotograf från alternativmedia, som var på plats i Göteborg, var “journalisten” Richard Devcic (19681120-4970). Devcic är ett bekant ansikte för Göteborgs organiserade vänster och har under förra året blivit avvisad från vänsterarrangemang vid flera tillfällen. Richard Devcic har tät kontakt med övriga delar av alternativmediasfären, och har tidigare deltagit på möten på Christian Peterson (20020311-8476) gamla kontor i Örgryte. En lokal som Christian blev av med, efter påtryckningar av antifascister. Läs mer om Christians vilda flykt från Göteborg här!

Trollhättan

Daniel Odh håller tal i Trollhättan 1 maj i år.

I Trollhättan lyckades NMR endast samla sex ynkliga aktivister från hela Näste 2. De dök upp vid socialdemokraternas 1 maj-firande. Peter Hultqvist, tidigare försvarsminister, deltog i sossarnas firande, och NMR såg detta som ett tillfälle att skapa medial uppmärksamhet. Det hela blev ett bakslag för nazisterna då Hultqvist tände till och skippade sitt tal som plastskatt till förmån för några rader om att kalla nazisterna vid sina rätta namn.

Nazisterna kom maskerade till platsen och tände grön rök för att väcka uppmärksamhet. NMRs talare för dagen var Daniel Odh, som var den enda av nazisterna som hade valt att inte maskera sig. Ett fåtal poliser mötte upp den lilla gruppen NMR:are, och höll dem under bevakning tills de efter talet försvann från platsen.


Vi uppmärksammade Daniel i en artikel förra året, läs mer här. Daniel har det senaste året tagit en allt mer större organisatorisk roll i NMR:s Näste 2. I telegramkanalen “Svensk vit ungdom” är Daniel administratör och det är tydligt han tagit rollen som rekryterare med målet att få in yngre killar i NMR. I telegramkanalen har Daniel arrangerat olika tävlingar där han skickar ut klistermärken till unga pojkar, vissa så unga att de går i mellanstadiet.

Daniel skriver också ofta om hur han rekryterar på sn arbetsplats, HA Bygg och hur han sätter “rödingar” på plats på sitt jobb. Hur mycket av detta som sker i Daniels fantasi återstår att se.

Har du mer information om personerna i den här artikeln? Vet du ifall Urban Månsson uppehåller sig på någon adress i Göteborg eller i Västra Götaland? Kontakta oss!

[email protected]