AFA Malmö: Nazisten från Vellinge

Våren 2017 utsattes Bunkeflostrand, i utkanten av Malmö, för nazistiska trakasserier och propagandaspridning. En av de som deltog då har vi redan tidigare avslöjat vara en konkursad hantverkare, boende med sin familj hos sin mor i Bunkeflostrand. Nu kan vi avslöja namnet på ytterligare en aktiv nazist som deltog då och som fortfarande är öppet engagerad i Nordiska Motståndsrörelsen.

Zacharias Hortén (940809-7435) är en nazist aktiv i Nordiska Motståndsrörelsen (NMR) och boende i Västra Ingelstad, strax utanför Vellinge. Han var varit engagerad i NMR sedan åtminstone vintern 2016. Vid den tidpunkten bodde han ännu i Blekinge och studerade där spelprogrammering på Blekinge Tekniska Högskola, och redan då brukade han sätta upp propagandaklistermärken för NMR runt sin skola. Efter sex terminer flyttade Zacharias tillbaka hem till sin pappa utanför Vellinge, vart han fortsatt studera men framförallt trappat upp sin nazistiska aktivism.

Zacharias på plats i Visby under Almedalsveckan.

Väl tillbaka till Vellinge kunde han genast börja umgås med den våldsdömde och många år äldre aktivisten Tobias Malvå, samt densamme Mats Holm som han följde med ut på promenader för propagandauppsättning i Bunkeflostrand. Till de aktiviteter som Zacharias har deltagit i hör – bland annat – studiecirklar, affischeringar och klistermärksuppsättningar. Han har även varit med vid flertalet utåtriktade aktiviteter, såsom en tidigare omtalad aktion i Trelleborg, då NMR hängde ner en banderoll med texten “Nationalsocialistisk zon” från ett tak ovanför Folkets Demonstration. Zacharias deltog även i första maj-manifestationen i Falun i år – där NMR samlade sina aktivister och sympatisörer – och befann sig tillsammans med andra skånska aktivister på plats i Visby under Almedalsveckan.

Zacharias bor tillsammans med sin pappa Johnny Hortén, som även han har högerextrema politiska engagemang. Johnny själv har dock inte gått lika långt högerut som sin son, utan har nöjt sig med ett engagemang i Sverigedemokraterna (SD) i Vellinge. Till hans engagemang i den lokala organisationen inom SD Vellinge hör ansvar som valberedning inför valen 2017 och 2018.

Zacharias Hortén
19940809-7435
Arrendevägen 4
235 41 Vellinge

Känner du dig träffad av vår artikel – eller vill du undvika vår framtida uppärksamhet? Hör då gärna av dig till oss på mail eller via vår krypterade kontaktformulär. Ha särskilt i åtanke att arbetsgivare har som rutin att kolla upp sina potentiella anställda i förhand, och att det kan innebära svårigheter – särskilt inom IT-sektorn – att ha offentligt tillgänglig information om nazistisk aktivitet på Internet.

För den som vill kontakta oss och meddela sitt avhopp, så har våra kamrater i Helsingborg har skrivit en bra sammanfattning om hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare: Angående avhopp från den nationella rörelsen.

Känner du Zacharias personligen, träffar du honom i vardagen, i plugget eller i byn? Hör då gärna av dig till oss med tips och information! Har du annan information om fascister i Skåne, eller vill du aktivera dig i kampen mot fascism? Tveka då inte att kontakta oss! Mail:
[email protected]