AFA Skåne: Årsrapport över NMRs aktivitet och aktivister i Skåne 2022

AFA Grupperna i Skåne väljer att här gå ut med årets uppdatering kring Nordiska Motståndsrörelsens närvaro i Skåne, samt att lista organisationens passiva och aktiva medlemmar i vårt verksamhetsområde. Artikeln kommer att uppdateras fortlöpande.

Året 2022 var ett valår, och det fanns en förväntning av att NMR Näste 3 skulle öka sin utåtriktade aktivitet, med fler flygbladsutdelningar och aktioner. Trots att de haft en hög närvaro under valkampanjen i Örkelljunga kommun har inte detta skett. Antalet kamprapporter har sjunkit för tredje året i rad, från 2020 med med 187 inrapporterade kamprapporter till 35 st 2021 och i år 2022 endast 32 stycken. De kamprapporter som näste 3 publicerat utanför Örkeljunga har varit försvinnande få. Tobias Malvå har fortsatt ta bilder när han sporadiskt lägger ett flygblad i en låda när han är ute på ärenden med bilen, han är också den siste aktivisten NMR har i södra Skåne och då han bara bor i skåne på deltid bör inte detta tas som att NMR har en aktiv närvaro. Den enda aktiviteten i Blekinge har varit tre rapporter under ett par dagar i maj, där klistermärken satts upp i Karlskrona och Karlshamn.

Valkampanjen och våldtäktsmannen

Valkampanjen drevs av aktivisterna Marcus Hansson och Sebastian Elofsson. Trots att Daniel Gerdås är nästesledare har han hamnat i bakgrunden under året, det var också Hansson och Elofsson som var nästets kandidater i valet. I maj drog valkampanjen igång med torgmöte i Örkeljunga, flera nästen och tillresta från Danmark var på plats för att stötta upp. Efteråt uppmärksammas det av Helsingborgs Dagblad att NMRs kandidater tidigare är dömda för flera brott, näste 3 reagerade på det här och aktivisten Cedric Höglund försökte försvara organisationen: 

“Att våra aktivister skulle vara någon typ av gängmedlemmar eller tungt kriminellt belastade individer är en lögn vilket aktivisterna som i det här fallet pekas ut som är ett utmärkt exempel på.“

Cedric Höglund, 2022

Under de dagarna i Örkelljunga hade vi fått upp ögonen för att NMR hade tagit med en ny aktivist: Dennis Svalås, en skinnskalle med ett tungt belastningsregister. Detta resulterade i en artikel som skulle uppdateras senare under hösten. Ju mer vi grävde på Dennis desto mer förvånade blev vi av att han fick representera Näste 3 offentligt då det framkom att han både var pedofil och våldtäktsman. Dennis var djupt involverad i Näste 3s valsatsning i Örkelljunga, han deltog i diverse lokala facebookgrupper där han representerade NMR samt stod för ungefär hälften av de inskickade kamprapporterna från orten. 

Valkampanjen kulminerade natten till valdagen i att Hansson och Elofsson misshandlade två tonåringar i Örkelljunga som de anklagade för att ha rivit ner valaffischer. Aktivisterna hittas sen när de gömmer sig i buskar i närheten och blir direkt häktade. Resten av motståndsrörelsen var uppenbart osäkra på vad som hänt och de väljer sedan att rättfärdiga misshandeln med att offren skulle varit tillresta antifascister, trots att det framkommer under rättsprocessen att så uppenbart inte var fallet ändras aldrig historien. 

Om misshandeln påverkade valresultatet är svårt att veta, men resultatet var hur som helst en katastrof med 26 röster i kommunen varav 15 personkryss på Elofsson. Resultatet var en besvikelse för Näste 3 och motsvarar inte den tid och arbete de lagt ner på valkampanjen. 

Näste 3 tog aldrig avstånd från Dennis. Det framkommer till exempel i förundersökningen efter misshandeln att det var Dennis de ringt under kvällen. Under den efterföljande rättegången så närvarar Dennis även för att stötta upp tillsammans med andra aktivister, även efter våldtäktsavslöjandet. De svar och bortförklaringar som har kommit angående Dennis har varit att han inte blivit dömd trots flera häktningar. En måttstock de aldrig skulle använda sig av om det inte gällde en av deras egna. 

Dennis Svalås på väg till rätttegången med andra aktivister från Näste 3 och Näste 7.

Att Näste 3 över huvudet taget umgås med Dennis är särskilt pinsamt med tanke på NMRs (åtminstone offentligt) hårda linje  mot pedofiler samtidigt som de släpper in Dennis Svalås.

Tobias Malvå, Sebastian Elofsson och Christoffer Svärd med banner mot pedofili.

Repression

Året har bjudit på en hel del repression ställt i relation med hur lite aktivitet det varit i nästet. För misshandeln i Örkelljunga dömdes Marcus Hansson fängelse och skadestånd på ca 16 000 kr. Sebastian Elofsson dömdes till villkorlig dom. Sebastian ska betala skadestånd till målsägande på ca 20 000 kr samt advokatkostnader på 50 000 kr. Både Marcus och åklagaren har överklagat dommen.

Jonatan Kazimiersky som hugger ved på Elofssons gård.

Medan Sebastian Elofsson satt fängslad var Näste 3 på hans gård i Skånes Fagerhult och högg ved och utförde diverse sysslor. De skriver inte ut vilken “kamrat” det gäller eller vilken gård de är på. Här kan man se en jämförelse mellan de bilder de lagt upp själva och bilder som vi tagit om det var några tveksamheter utifall Sebastian Elofsson fortfarande bor på Järingsholm 6502.

Marcus Hansson blev också gripen i samband med blixdemonstrationen i Oslo i oktober och fick ett bötesföreläggande på 8000 Nkr.

Dom kom även i fallet där NMR Näste 3 satt upp banderoller över E22 Sölvesborg i februari 2021. Marcus Hansson och Christoffer Svärd blir dömda för brott mot väglagen och får betala dagsböter. 

Framtiden

Strategin att som mindre politisk grupp eller sekt flytta till och “ta över” en kommun har gjorts tidigare. Det är uppenbart att det är vad NMR försökt göra i Örkelljunga och det finns en logik i varför det är den kommunen de valt. Örkelljunga är Sverigedemokraternas starkaste valdistrikt, och i närliggande Klippan hade Nationalsocialistisk front sin största lokalgrupp. Genom att aktivisterna flyttat till samma område görs det lättare att utföra aktivism. Att delta i lokalvalet och eventuellt få en plats i kommunfullmäktige hade lett till att de fått en plattform att föra ut sin politik på.

Näste 3 har dock misslyckats, valet blev en katastrof trots stora ansträgningar. Invändingen att deltagandet i valet skulle handla om att enbart höras och synas och att rösterna inte spelade någon roll håller inte, de hade förväntat sig fler röster och sammanhanget de synts och hörts i har inte varit positivt. 

När det kommer till kritan är många av aktivisterna i motståndsrörelsen inflyttade, de saknar karisman att få folk med sig och framstår som kufar och extremister. Att sedan driva en valrörelse där de misshandlar lokala tonåringar och beskriver kommunen som en skithåla lär inte ha hjälpt: 

“Redan idag har Örkelljunga gått från att vara en säker och blomstrande landsbygdsort till att bli en mångkulturell droginfesterad skithåla”

Sebastian Elofsson, 2022

Vår analys av framtiden för NMR i Skåne är att aktivismen kommer fortsätta på den låga nivå de har idag.De har inga möjligheter att öka med de förutsättningar de har. Vi har svårt att se att de skulle lyckas skapa närvaro i andra Skånska kommuner än Örkelljunga och trenden att NMR inte längre är det radikala alternativet för ungdomar gäller även Skåne. Vi tror att det kommer ske en återväxt inom extremhögern men att den gäller utanför NMR. Vi har sett hur extremhögern mobiliserar sig, utan officiella grupper, på internetforum. Detta har pågått länge och har trappats upp samtidigt som och tillsammans med incel-rörelsen och antivax-rörelsen. Det här har NMR försökt kapitalisera på nationellt, se deltagande i antivax-demon i Stockholm som ett exempel. Eller försöken att fånga upp de träningsintresserade med “Bellum”. Även deltagande på AfS arrangemang är symptomatiskt för det nya NMR, där man inte har kraft att arrangera egna demonstrationer utan istället deltar som en “grupp i gruppen”, inbjuden eller inte, på andra i den bredare nationella miljön. Detta har knappast varit uppskattat och har lett till dålig stämning mellan grupperna.

Sjunkande antal kamprapporter

Antal kamprapporter per år i Skåne

2020: 187 st
2021: 35 st
2022: 32 st
Här lägger sig Näste 3 som näst sämst i hela landet, det är bara Näste 4 som har färre kamprapporter

Antal kamprapporter per år för landet som helhet:
2018: 3050 st
2019: 2100 st
2020: 1500 st
2021: 820-850 
2022:  760-800
Trenden visar att NMR aldrig återhämtat sig efter splittringen med NS, vad än de själva hävdar. Förväntningen var att de skulle ta sats och öka under valåret, men resultatet var halvhjärtat. 

För att få en rättvis bild av hur den nazistiska aktivismen ökat eller minskat över tid måste vi även se vad som ligger bakom siffrorna. Det är därför i sammanhanget viktigt att anmärka att NMR anser att enstaka exempel av uppsatta klistermärken räknas som en aktivitet och rapporterar om detta. 

Lista på aktivister

I den här artikeln så presenterar vi alla aktiva nazister i Nordiska motståndsrörelsens (NMR) avdelning för Skåne/Blekinge, Näste 3. NMR är en hierarkisk uppbyggd organisation som består av en nästeschef, gruppchefer, aktivister, partimedlemmar- och stödmedlemmar. Aktivister och medlemmar delas upp i separata aktivistgrupper och medlemsgrupper med respektive chef för grupperna som står under nästeschefen. Vi har valt att dela upp aktivisterna i “aktiva” eller “passiva/sympatisörer”, detta är vår kategorisering och kan skilja sig från hur de väljer att presentera sig själva.

Aktiva medlemmar

Stig Ivar Magnus Christoffer Svärd 

19880521-3538

Feglers gata 17A, lgh 1203

298 31 TOLLARP

Arbete:
Paul Björk Livs i Tollarp AB
Gästgivaregatan 18
298 31 Tollarp

Domar:
Våldsamt motstånd, vållande till kroppskada – Kristianstad TR, B 2427-10
Brott mot knivlagen – Kristianstads TR, B 245-1

Sebastian Lennart Tim Elofsson 

19950317-3719

Järingsholm 6502

286 74 SKÅNES FAGERHULT

Arbete:
Bravura Sverige AB
Stora Varvsgatan 13
211 75 Malmö

Domar:
Ohörsamhet mot ordningsmakten – Helsingborgs TR, B 4646-18
Försök till misshandel – Lunds TR, B 2768-19
Brott mot knivlagen – Helsingborgs TR, B 3181-21

Fordon:
TMX173 Grön Ford från 2002
PDA127 Ljusgrön Volvo V70 från 1999 som är avställd
XLB865 Ljusgrön Volvo V70 från 2005

Daniel Per Göran Gerdås 

19870918-2573

Bassköpsvägen 302
291 92 KRISTIANSTAD

Domar:
Vårdnadstvist – Lunds TR T 1944-18

Arbete:
Kraftringen Lund


Fordon:
TFT592 Grått släp från 2003 med körförbud
WCM257 Silver Mitsubishi Grandis från 2004

Cedric Ebbe Alexius Höglund

20020615-2894

Infanterigatan 22 H

264 51 LJUNGBYHED

Domar:
Ohörsamhet mot ordningsmakten – Helsingborgs TR, B 4646-18

Per Ola Tobias Malvå

19750624-4172

Krattvägen 193

235 99 VELLINGE

Skuld hos kronofogden:
124 110 kronor

Domar:
Hets mot folkgrupp – Malmö TR, B 8747-18
Grov skadegörelse – Kristianstad TR, B 1051-20
Överklagan ang folkbokföring (han vill vara skriven i dalarna) avslogs – Malmö förvaltningsrätt, 5917-20
Samt olika typer av våldsbrott under 90-talet.

Fordon:
EFZ892 Släp från 2011
TDL971 Mörkblå Citroën från 2002 (avställd)

Simon Wilhelm Nilsson (fd Ejlefjärd)

19850425-3355

Kompassvägen 19373 66 HASSLÖ

Arbete:
Sand & Vattenbläst i Tyringe AB

Fordon:
JBS147 Röd Renault från 1999 (körförbud)
REB071 Röd Hyundai från 2016

Zacharias Michael Gustav Hortén 

19940809-7435

Infanterigatan 22 H

264 51 LJUNGBYHED


Arbete:
PostNord Sverige AB

Domar:
Grov skadegörelse  – Kristianstad TR, B 1051-20

Fordon:
KMY362 Blå Kia ceed från 2009

Karl Mikael Marcus Hansson 

19881022-4017

Skuld hos kronofogden:
28 995 kronor

Domar:
Misshandel x2, ofredande, brott mot knivlagen – Lunds TR B 2768-19
Ohörsamhet mot ordningsmakten – Helsingborgs TR B 4646-181
Hets mot folkgrupp – Falu TR B 3477-20
Hets mot folkgrupp – Falu TR B 202-20
Hastighetsöverträdelse – Helsingborgs TR B 5917-21
Grov skadegörelse – Kristianstad TR B 1051-20

Fordon:
TCT771 Vit Saab 9-3 sport från 2002 (körförbud)

Ewa My Ellinor Gerdås (fd. Lindberg)

19911025-0645

Bassköpsvägen 302

291 92 KRISTIANSTAD

Arbete:
Ljungberg is convinced AB

Fordon:
AJT766 Röd Peugeot från 2007
LEZ880 Släp från 1983
XCM907 Svart Opel Vectra från 2005

Jonatan Patrik Kazimiersky 
19900205-1192  

Arbete: 
Veidekke Asfalt AB

Fordon:
ACT941 Ljusgrå VW Passat från 2006

Domar:
Stöld,Mordbrand, Inbrott (Ej dömd) – Hässleholm TR, B 2043-08

Dennis Mathias Svalås 
19910128-3738
Sonnarpsvägen 24 A, lgh 1201
286 32 ÖRKELLJUNGA

Dennis Mathias Svalås 19910128-3738
Sonnarpsvägen 24 A, lgh 1201286 32 ÖRKELLJUNGA

Domar:
Skadegörelse, Hets mot folkgrupp – Helsingborgs TR, B 2979-19
Övergrepp i rättssak – Göta HR, B 845-16
Olaga hot, Skadegörelse,Rån,Stöld,Snatteri – Göta HR, B 845-16
Rån,Snatteri, Skadegörelse, Narkotikabrott, Brott mot knivlagen – Göta HR, B 1346-15
Narkotikabrott, Hot mot tjänsteman,Våld mot tjänsteman,Försök till våld mot tjänsteman, Våldsamt motstånd – Stockholms TR, B 16590-14
Brott mot knivlagen, Narkotikabrott – Borås TR, B 3189-13
Våldtäkt (Ej dömd) – Stockholms TR, B 16590-14
Brott mot knivlagen x2 – Västmanlands TR, B 6551-11
Försök till grov misshandel, Ofredande, Grov stöld, Våldsamt motstånd, Vapenbrott – Svea HR, B 4191-12
Stöld – Västmandlands TR, B 5350-09Våld mot tjänsteman x2 – Attunda TR, B 2094-08
Mordbrand – Falu TR, B 807-06
Dennis har även suttit häktad på sannolika skäl misstänkt för flera fall av våldtäkt mot barn 2011. Han har även begått flera våldtäkter och sexuellt utnyttjande som aldrig kommit till domstol.

Skuld hos kronofogden:
269 57 kronor

Ida Josephine Van Der Velde
20020221-7121
Kurirgatan 1
254 53 HELSINGBORG

Ingvar Mattias Norrman
19920622-2136

Rosencrantzgatan 29 C, lgh 1202
273 31 TOMELILLA

Arbete:
Elit Hotels of Sweden AB
Domar:
Lagen om inenhav av knivar – Ystad TR, B 978-13
Misstänkt för misshandel (lades ner) – Malmö TR,  B 2637-14
Fordon:
DJP644 Flerfärjad Kabe Briljant från 1977 (körförbud)
DFK670 Deutz från 1968 (avställd)

Passiva medlemmar

Andréas Brian Christian Frennerfelt
19861114-3937
Åkershus 3 B, lgh 1002
245 37 Staffanstorp

Arbete:
Hotell och Restaurang AB grand i Lund

Domar:
Misshandel – Lund TR, B 4875-10

Lina Susanne Svensson
19810528-3983
Krattvägen 193
235 99 VELLINGE

Arbete:
AAAAA Nordic AB
Fordon:
HBO791 Flerfärgad Opel Rekord från 1974 (avställd)
HLE465 Silver Toyota Yaris från 2008
KLA379 Grå Peugeot från 2008
NEK95A Vit Moped från 2011
OYD668 Blå Volvo från 1990 (avställd)
WEY460 Ljusgrön Ford Fiesta från 2004

Stefan Ejvind Viljehammar 
19620622-0011
Sågvägen 74
374 95 TRENSUM

Bo Adam Gunnar Niklasson 
19971001-3252
Bågfilsgatan 38
218 71 TYGELSJÖ

Fordon:
SKD774 Mörkblå VW Golf från 2006

Susanne Kristina Larsson (fd. Stenberg)
19890201-7022
Årupsvägen 43-22
295 39 BROMÖLLA

Skuld hos kronofogden:
34022 kronor
Domar:
Misshandel – Kalmar TR, B 916-14
Hets mot folkgrupp – Kalmar TR, B 1867-11

Mick André Lundberg
19881006-3993
Föreningsgatan 1 A, lgh 1001/CH
231 53 TRELLEBORG

Arbete:
Samhall AB
Skuld hos kronofogden:
56 879 kronor

Domar:
Narkotikabrott (ringa) x2 – Malmö Åklagarkammare, AM-198992-08-1
Narkotikabrott – Malmö Åklagarkammare, AM-61710-09-1
Narkotikabrott – Ystad TR, B 786/10Narkotikabrott – Narkotikasmuggling vid tre tillfällen. Göteborg TR, B274/12
Narkotikabrott (ringa) – Malmö åklagarkammare, AM-173937-15-1

Jarl Viking Robert Herlitz 
19920112-2034
Östergatan 11 A, lgh 120
2273 30 TOMELILLA

Arbete:
Spoltec Södra AB
Domar:
Ohörsamhet mot ordningsmakten – Helsingborgs TR, B 4646-18

Knut Kenneth Stig Ragnar Malmqvist 
19880510-3697
Malörtsvägen 26 C, lgh 110
2231 36 TRELLEBORG

Domar: Narkotikabrott – Ystad TR, B 1843-16
Hets mot Folkgrupp – Göteborgs TR, B 3046-18

Anne Synnøve Simble 
19861111-0845
Järnvägsgatan 29
231 44 TRELLEBORG

Skuld hos kronofogden: 
2 978 kronor

Pontus Lindell 
19910112-0674
Söderläget 13
312 35 LAHOLM

Fordon:
AOY880 Grå Saab från 2009
Domar:
Misshandel x3, Försök till våld mot tjänsteman – Lund TR, B 2768-19
Ohörsamhet mot ordningsmakten – Helsingborgs TR, B 4646-18

Nils Christer Andersson 
19660822-4157
Nores väg 11
277 36 VITABY

Fordon:DHL205 Vit Opel Vectra från 1998 som är avställd
CDH429 Blå Ford 2000 från 1975 som är avställd
KRL541 Grått släp från 2010 med körförbud
LTD768 Ljusblå Saab 900 från 1984 med körförbud
NLL181 Mörkröd Ford Sierra från 1988 med körförbud
TYZ475 Flerfärgad Yamaka MC från 1999 som är avställd
LDJ402 Vit Isuzu från 2011 som är avställd

Carolyn Andersson
Har lämnat landet

Fordon:
CKC948 Vit Opel Corsa från 1999
ELM860 Moped från 2014
CDF574 Släp från 1985
XEW065 Mörkgrå Hyundai från 2005

Thyra Eira Linnéa Vestersson (fd. Linberg)
Har skyddad identitet

Domar:
Avslagen ansökan om tillstånd att inneha skjutvapen (överklagan även den avslagen – Malmö förvaltningsrätt, 9440-17

Kim André Mauritzon
Har skyddad identitet

Domar:
Brott mot lagen gällande brandfarliga och explosiva varor, Brott mot vapenlagen – Lunds TR, B6291-18

Känner du dig träffad av vår artikel, eller vill undvika vår framtida uppmärksamhet, så är det bara att höra av sig till oss på vår mail. Här finns en bra sammanfattning av hur vi förhåller oss till kontakt från avhoppare.

Mail:
[email protected]
[email protected]
[email protected]